Copilul tau obisnuieste sa trateze podeaua, peretii sau chiar tavanul ca pe tinte spre care lanseaza mancarea? Nu face asta doar ca sa te enerveze sau ca sa murdareasca toata bucataria. Vei fi surprinsa, poate, sa afli ca face asta ca sa iti testeze reactiile.
Tine minte ca este foarte important ca atunci cand piticul iti urmareste reactiile dupa ce a facut o obraznicie, cum ar fi sa arunce mancarea sau sa inceapa sa urle, tu trebuie sa fii stapana pe situatie, sa ii explici ca exista limite si consecinte pentru faptele lui si, atentie, sa te tii de cuvant.
1. Pune mai putina mancare pe farfurie
Cand aruncatul mancarii devine obicei in timpul mesei, observa cat de plina este farfuria. Ai in fata o gramada care practic cere sa fie aruncata? Daca da, pune doar cateva imbucaturi pe farfurie, asaza-te langa copil, incurajeaza-l sa manance si fa si tu la fel. Alegerea inteleapta: sa ii explici simplu si direct ce are de facut.
2. Rearanjeaza tintele
Lasa doua boluri de plastic pe masa si, cand il vezi ca se pregateste de lansare, arata-i-le si spune-i: „Nu trebuie sa arunci mancarea, mai bine pune-o in bol”. Va dura cateva zile sa se obisnuiasca, dar faptul ca va avea de ales unde sa puna mancarea pe care nu o mai vrea ii va da sentimentul de libertate si dupa o vreme nu vei mai avea probleme.
3. Distrage-i atentia
Incearca sa-l lasi pe cel mic sa se joace cu o lingura sau cu o furculita pentru copii in timpul mesei. Va intampina ceva provocari pana cand va invata sa foloseasca tacamurile, dar o experienta noua, cum ar fi sa isi ia singur o lingura de iaurt sau sa duca pastele la gura cu furculita, il va face sa uite pentru o vreme de „sportul” aruncatului cu mancare. Va fi mai dornic sa faca alte lucruri cu ea – sa reuseasca sa manance si altfel decat cu mainile goale.
Categorie: Copil | Data publicarii: 2017-01-31 | Autor: Mamici Smart
Punctul numarul 1 ar trebui incercat de cat mai multe mamici.. E cel mai ok.